ellanar

ellanar

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Pączki z czekoladą i w czekoladzie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Małe pączki, takie na 1-2 ugryzienia, z czekoladowym nadzieniem w środku i polane czekoladą. Bardzo słodkie

Pączki z czekoladą i w czekoladzie

Składniki:

Pączki z czekoladą i w czekoladzie

 

  • Na ciasto:
  • ok. 0,5- 0,6 kg mąki pszennej
  • 50g drożdży (ja używam tych w kostce)
  • 200 ml mleka
  • 4 żółtka
  • 50 g cukru
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 25 ml spirytusu/rumu/wódki
  • 50g margaryny rozpuszczonej
  • Do nadzienia:
  • 5 łyżek kremu czekoladowego lub czekoladowo-orzechowego, ja użyłam Nutelli
  • Do polania:
  • 4 łyżki Nutelli rozpuszczonej w kąpieli wodnej lub mikrofalówce
  • do smażenia: 2-3 kostki smalcu

Sposób przygotowania:

Pączki z czekoladą i w czekoladzie
1. Przygotować rozczyn z drożdży, 2 łyżek cukru, 100 ml ciepłego mleka i 2 łyżek mąki. Przykrywamy ściereczką i niech rośnie. 2. Mąkę wymieszać z solą, cukrem, cukrem waniliowym, dolewamy resztę mleka, rozpuszczoną margarynę, alkohol i rozczyn. Wyrabiamy energicznie elastyczne, dobrze napowietrzone ciasto (ma się błyszczeć i odchodzić od dłoni) 3. Małą szklaną (kieliszkiem) wycinamy kawałki ciasta, układamy na dłoni lekko spłaszczamy i kładziemy pół łyżeczki Nutelli i dokładnie zaklejamy i odkładamy na ściereczkę obsypaną mąką i przykrywamy drugą ściereczką by rosły w cieple. 4. Jak mamy wszystkie pączki zrobione to zaczynamy smażyć na dobrze nagrzanym smalcu na złoto. Ja smażę tak, że wrzucam po chwili przykrywam pokrywką garnek po ok 2 minutach obracam i znów przykrywam a potem odkładam na ręcznik papierowy. 5. Jak pączki wystygną to polewamy roztopioną czekoladą. Słodziutkie maleństwa mi wyszły i szybko.. zostały zjedzone:)