Sposób przygotowania:
Pączki z dżemem truskawkowym
Drożdże mieszamy z olejem i żółtkami. Podgrzewamy mleko z cukrem i margaryną. Całość mieszamy i odstawiamy na jakieś 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie za pomocą dłoni formujemy pączki, układamy je na stolnicy i pozostawiamy na kolejne pół godziny, żeby znów wyrosły. Rozgrzewamy w głębokim garnku olej (około 2-3 litry). Musimy uważać żeby nie był za gorący, bo inaczej pączki zrumienią się z wierzchu a w środku będą surowe. Najlepiej na próbę włożyć do oleju jeden pączek i w razie konieczności zmniejszyć ogień na kuchence. Jeśli próba wyjdzie pomyślnie, delikatnie wkładamy po kilka pączków i smażymy na rumiano z obu stron (około 5-6 minut z każdej strony). Gotowe układamy na papierowych ręczniczkach żeby odsączyć tłuszcz i zostawiamy do wystygnięcia. Chłodne nadziewać dżemem lub konfiturą za pomocą szprycy cukierniczej. Posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.