Annisa

Annisa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Pączki z dżemem truskawkowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pączki idealne: łatwe w wykonaniu, cudownie puszyste i smaczne. Nic tylko się nimi dzielić. Wyśmienite niezależnie od pory roku, idealnie się nadają na karnawał.

Pączki z dżemem truskawkowym

Składniki:

Pączki z dżemem truskawkowym

 

  • opakowanie drożdży w proszku
  • pół szklanki oleju
  • 5 żółtek
  • 1kg mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1/4 kostki margaryny
  • cukier waniliowy (z prawdziwej wanilii)
  • kieliszek wódki
  • olej do smażenia
  • dżem do nadziewania

Sposób przygotowania:

Pączki z dżemem truskawkowym
Drożdże mieszamy z olejem i żółtkami. Podgrzewamy mleko z cukrem i margaryną. Całość mieszamy i odstawiamy na jakieś 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie za pomocą dłoni formujemy pączki, układamy je na stolnicy i pozostawiamy na kolejne pół godziny, żeby znów wyrosły. Rozgrzewamy w głębokim garnku olej (około 2-3 litry). Musimy uważać żeby nie był za gorący, bo inaczej pączki zrumienią się z wierzchu a w środku będą surowe. Najlepiej na próbę włożyć do oleju jeden pączek i w razie konieczności zmniejszyć ogień na kuchence. Jeśli próba wyjdzie pomyślnie, delikatnie wkładamy po kilka pączków i smażymy na rumiano z obu stron (około 5-6 minut z każdej strony). Gotowe układamy na papierowych ręczniczkach żeby odsączyć tłuszcz i zostawiamy do wystygnięcia. Chłodne nadziewać dżemem lub konfiturą za pomocą szprycy cukierniczej. Posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.