Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Pączki z dziurką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pączki z dziurką to świetny dodatek do kawy.

Pączki z dziurką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pączki z dziurką

 

Sposób przygotowania:

Pączki z dziurką
Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, połączyć z ciepłym mlekiem, wsypać pół szklanki mąki, zamieszać, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia. Gdy rozczyn podwoi swoją objętość dodać żółtka utarte z resztą cukru, cukrem waniliowym i śmietaną, przesianą mąkę, odrobinę soli, spirytus, rozpuszczone masło. Wyrabiać do momentu aż ciasto będzie odchodziło od miski. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, podzielić na kawałki wielkości orzecha włoskiego. Rękami utoczyć okrągłe kuleczki, ułożyć na desce i odłożyć aby podrosły. W wyrośniętych pączkach palcem lub trzonkiem drewnianej łyżki robić otwory. Wkładać do rozgrzanego tłuszczu i smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Posypać cukrem pudrem z wanilią lub polukrować.
Pączki z dziurką
Z ciepłego mleka drożdży łyżki cukru i pół szkl mąki zrobić rozczyn
Pączki z dziurką
Dodać pozostałe składniki i dokładnie wyrobić ciasto
Pączki z dziurką
Formować okrągłe kuleczki i trzonkiem drewnianej łyżki robić otworki
Pączki z dziurką
Usmażone pączki osączyć na papierowym ręczniku