Sposób przygotowania:
Pączki z dziurką
Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, połączyć z ciepłym mlekiem, wsypać pół szklanki mąki, zamieszać, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia. Gdy rozczyn podwoi swoją objętość dodać żółtka utarte z resztą cukru, cukrem waniliowym i śmietaną, przesianą mąkę, odrobinę soli, spirytus, rozpuszczone masło. Wyrabiać do momentu aż ciasto będzie odchodziło od miski. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, podzielić na kawałki wielkości orzecha włoskiego. Rękami utoczyć okrągłe kuleczki, ułożyć na desce i odłożyć aby podrosły. W wyrośniętych pączkach palcem lub trzonkiem drewnianej łyżki robić otwory. Wkładać do rozgrzanego tłuszczu i smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Posypać cukrem pudrem z wanilią lub polukrować.