Sposób przygotowania:
Pączki z kiełbasą lub szynką.
Przyrządzić ciasto drożdżowe,dosyć wolne jak na kapuśniaczki,wyr-
-abiając składniki ręką lub dwiema.Szynkę lub kiełbasę obraną ze skórki zemleć w maszynce,dodać śmietanę i musztardę i dokładnie utrzeć na jednolitą masę.Nabierać z miski łyżką porcje ciasta,układ-
ać na dłoni posmarowanej stopionym tłuszczem,spłaszczać jak placuszki,nakładać łyżeczką nadzienie,zlepiać dokładnie,formować kule,układać na deseczce posypanej mąką w większych odstępach
zlepieniem od spodu.Zostawić przykryte w ciepłym miejscu na kilka minut,aby podrosły,bo w czasie smażenia będą się deformowały. W
niedużym rondlu z pokrywką rozgrzać tłuszcz do smażenia(ceres) i
na skwierczący wkładać pączki.Smażyć na brązowy kolor z obu stron,przewracając dwoma widelcami pączki.Po usmażeniu wyjąć,
osączyć z tłuszczu na bibule i kłaść na półmisek.Podać od razu.
-abiając składniki ręką lub dwiema.Szynkę lub kiełbasę obraną ze skórki zemleć w maszynce,dodać śmietanę i musztardę i dokładnie utrzeć na jednolitą masę.Nabierać z miski łyżką porcje ciasta,układ-
ać na dłoni posmarowanej stopionym tłuszczem,spłaszczać jak placuszki,nakładać łyżeczką nadzienie,zlepiać dokładnie,formować kule,układać na deseczce posypanej mąką w większych odstępach
zlepieniem od spodu.Zostawić przykryte w ciepłym miejscu na kilka minut,aby podrosły,bo w czasie smażenia będą się deformowały. W
niedużym rondlu z pokrywką rozgrzać tłuszcz do smażenia(ceres) i
na skwierczący wkładać pączki.Smażyć na brązowy kolor z obu stron,przewracając dwoma widelcami pączki.Po usmażeniu wyjąć,
osączyć z tłuszczu na bibule i kłaść na półmisek.Podać od razu.