Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Pączki z kremem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 17
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Pączki z przepisu mojej mamy wypełnione moim ulubionym nadzieniem, czyli kremem z bitej śmietany i mascarpone.

Pączki z kremem

Składniki:

Pączki z kremem

Ciasto:

  • ½ kg mąki
  • 250 ml mleka
  • 4 dag świeżych drożdży
  • 100 g masła
  • 5 żółtek
  • 5 łyżek cukru
  • ½ kieliszka spirytusu
  • cukier waniliowy

Krem:

  • 350 g śmietany kremówki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • cukier

Dodatkowo:

  • tłuszcz do głębokiego smażenia

Sposób przygotowania:

Pączki z kremem

Etap 1:

Pączki z kremem
Z podanych składników wyrobić ciasto, pozostawić do wyrośnięcia.

Mleko podgrzać i rozlać na połowę. Do jednej połowy dodać świeże drożdże i łyżeczkę cukru, przygotować zaczyn. W drugiej połowie roztopić masło.

Żółtka utrzeć z resztą cukru. Do miski z przesianą mąką wlać aktywne drożdże, utarte żółtka, mleko z masłem, dodać szczyptę soli, cukier waniliowy i spirytus. Wyrobić ciasto.

Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce ma ok. 1 godz. aż ciasto podwoi swoją objętość.

Etap 2:

Pączki z kremem
Ciasto rozwałkować, wykrawać kółka, pozostawić po ponownego wyrośnięcia.

Ciasto lekko podsypać mąką i grubo rozwałkować ( na ok. 1,5 cm). Za pomocą szklanki wykrawać kółka lub formować w dłoni zgrabne kuleczki. Pączki przykryć ścierką na 15 minut zostawić do ponownego wyrośnięcia.

Smażyć w dobrze rozgrzanym głębokim tłuszczu z obu stron. Wyjmować łyżką cedzakową a nadmiar tłuszczu odsączyć na papierowym ręczniku. Wystudzić. Przekroić na pół. Przełożyć kremem.

Śmietanę ubić z cukrem (cukru dodać wg własnego uznania), na końcu połączyć z mascarpone. Krem nakładać za pomocą rękawa cukierniczego lub szprycy.