Sposób przygotowania:
Pączki z lukrem i skórką pomarańczową
Drożdże wymieszać z cukrem, połączyć z ciepłym mlekiem, dodać 1/2 szkl mąki, przykryć i odłożyć do wyrośnięcia. Gdy rozczyn podwoi swoją objętość dodać żółtka, sól, cukier waniliowy, pozostałą mąkę. Wyrabiać do ukazania się pęcherzyków. Pod koniec wlać spirytus i przestudzone, rozpuszczone masło. Przykryć i odłożyć do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąka stolnicę, rozwałkować na grubość 1 cm. i szklanką wyciąć krążki. Na połowę krążków ułożyć marmoladę, przykryć drugim krążkiem i mocno docisnąć brzegi. Ułożyć na posypanej mąką desce, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wyrośnięte pączki smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Usmażone osączyć na papierowym ręczniku. Lukier. Cukier puder utrzeć z gorącą wodą i sokiem z cytryny. Osączone z tłuszczu pączki polukrować i posypać posiekaną kandyzowaną skórką pomarańczową.