SUPERPRZEPIS

Pączki z lukrem

  • 4
  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11
Pączki z lukrem Więcej zdjęć (5)

Pączki na idealny początek karnawału.

Składniki:

Pączki z lukrem

 

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 4 dag drożdży
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 całe jajko
  • 4 żółtka
  • 5 dag stopionego masła
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżka spirytusu
  • Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • kilka kropli soku z cytryny
  • Dodatkowo:
  • marmolada
  • olej do smażenia
  • smażone skórki z cytrusów

Sposób przygotowania:

Pączki z lukrem
Mleko podgrzać i wymieszać z drożdżami, dodać 2 łyżki mąki i połowę cukru, odstawić do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiać i wymieszać z resztą cukru oraz solą, dodać przestudzone masło, jajko, żółtka oraz spirytus i wyrośnięte drożdże. Z tych wszystkich składników zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyjąć na podsypaną mąką stolnicę i rozciągnąć na dość cienki placek i szklanką wyciąć krążki na każdym ułożyć porcję marmolady i uformować pączki, zostawić pod przykryciem na kilka minut do podrośnięcia. W garnku rozgrzać sporą ilość oleju i smażyć na nim pączki do uzyskania złotego koloru po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Cukier puder utrzeć z sokiem cytrynowym i niewielką ilością wody do uzyskania gładkiego lukru. Przygotowanym lukrem polać pączki i ozdobić skórkami, zostawić do zaschnięcia lukru.
Pączki z lukrem
Na wycięte krążki ciasta ułożyc porcję marmolady
Pączki z lukrem
Uformowane pączki odstawić do podrośniecia
Pączki z lukrem
Pączki smażyć do uzyskania złotego koloru
Pączki z lukrem
Usmażone pączki polać lukrem i ozdobić