p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Pączki z lukrem i skórką pomarańczową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

nie ma to jak domowe pączki z powidłami:)

Pączki z lukrem i skórką pomarańczową

Składniki:

Pączki z lukrem i skórką pomarańczową

 

  • 1/2 kg mąki,
  • 3 szt żółtka,
  • 3 łyżki cukru,
  • 3 dag drożdży,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 szklanka mleka,
  • szczypta soli,
  • mały szt. olejek rumowy,
  • 1 szklanka powideł śliwkowych,
  • 3 szkl. oleju,
  • 1 op. lukru cytrynowego,
  • 1 op. skórki pomarańczowej

 

Sposób przygotowania:

Pączki z lukrem i skórką pomarańczową
Drożdże rozcieramy z łyżką cukru i rozprowadzamy letnim mlekiem. Dodajemy tyle mąki, żeby powstało ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Rozczyn zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, dodajemy żółtka ubite z resztą cukru, resztę mąki, szczyptę soli, zapachowy olejek rumowy i resztę mleka. Mieszamy wszystko i dobrze wyrabiamy. Gdy składniki się połączą, dodajemy letnie stopione masło. Wyrabiamy ciasto do czasu, aż zacznie odstawać od ścianek naczynia. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Już po wyrośnięciu robimy kulki z ciasta. Smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Po upieczeniu szprycujemy powidłami i lukrujemy lukrem cytrynowym, dekorujemy skórką pomarańczową.