Sposób przygotowania:
Pączki z makiem i wiśniamiETAP 1:
Masło stopić i odstawić do przestudzenia. Mleko podgrzać, wymieszać z łyżką cukru, łyżką mąki oraz drożdżami. Mąkę przesiać i wymieszać z pozostałym cukrem oraz cukrem waniliowym i szczyptą soli, dodać mleko z drożdżami, jajka i spirytus, dokładnie wymieszać wszystkie składniki ( najlepiej robotem z odpowiednią końcówką).
Na koniec do ciasta dolać przestudzony tłuszcz i ponownie wyrobić ciasto i wyrabiać ciasto kilka minut po zagnieceniu troszkę się klei do dłoni. Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia
Stolnicę delikatnie podsypać mąką i wyłożyć na niej wyrośnięte ciasto, rozwałkować na grubość około 1,5 cm i szklanka wyciąć krążki.
Masę makową wymieszać z marcepanem i ułożyć po łyżeczce masy na środku co drugiego krążka obok położyć kilka wiśni i przykryć krążkiem ciasta bez nadzienia, dokładnie zlepić brzegi i uformować okrągłe pączki.
ETAP 2:
Przygotowane paczki zostawić do podrośnięcia.
ETAP 3:
W garnku zagrzać olej do 170-175 st i kolejno smażyć paczki na złoty kolor ( czas zależy od wielkości paczka) ja przed włożeniem do tłuszczu paczki zawsze leciutko spłaszczam.
Usmażone pączki wyjąć na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem i odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Przed podaniem posypać spora ilością cukru pudru.
SylaUla