iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1294]

Pączki z makiem i wiśniami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Słyszałam o pączkach z makiem choć ich nie miałam okazji spróbować, wczoraj naszła mnie ochota na coś innego jak pierniki i zrobiłam właśnie te pączki choć troszkę na skróty bo z gotową masą makową.

Pączki z makiem i wiśniami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pączki z makiem i wiśniami

ciasto:

dodatkowo:

  • 1/4 puszki masy makowej
  • 5 dag marcepanu
  • 1 szklanka wiśni z syropu bez pestek
  • 1 litr oleju
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Pączki z makiem i wiśniami

ETAP 1:

Pączki z makiem i wiśniami
Na środku kładziemy nadzienie i dokładnie zlepiamy.

Masło stopić i odstawić do przestudzenia. Mleko podgrzać, wymieszać z łyżką cukru, łyżką mąki oraz drożdżami. Mąkę przesiać i wymieszać z pozostałym cukrem oraz cukrem waniliowym i szczyptą soli, dodać mleko z drożdżami, jajka i spirytus, dokładnie wymieszać wszystkie składniki ( najlepiej robotem z odpowiednią końcówką).

Na koniec do ciasta dolać przestudzony tłuszcz i ponownie wyrobić ciasto i wyrabiać ciasto kilka minut po zagnieceniu troszkę się klei do dłoni. Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia

Stolnicę delikatnie podsypać mąką i wyłożyć na niej wyrośnięte ciasto, rozwałkować na grubość około 1,5 cm i szklanka wyciąć krążki.

Masę makową wymieszać z marcepanem i ułożyć po łyżeczce masy na środku co drugiego krążka obok położyć kilka wiśni i przykryć krążkiem ciasta bez nadzienia, dokładnie zlepić brzegi i uformować okrągłe pączki.

ETAP 2:

Pączki z makiem i wiśniami

Przygotowane paczki zostawić do podrośnięcia.

ETAP 3:

Pączki z makiem i wiśniami
Smażyłam na oleju choć smalec byłby lepszy.

W garnku zagrzać olej do 170-175 st i kolejno smażyć paczki na złoty kolor ( czas zależy od wielkości paczka) ja przed włożeniem do tłuszczu paczki zawsze leciutko spłaszczam.

Usmażone pączki wyjąć na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem i odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Przed podaniem posypać spora ilością cukru pudru.