iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Tradycyjne pierniczki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Mają w sobie sporą ilość miodu, ale i tak po upieczeniu są mięciutkie. Za długo trzymane i przepieczone pierniki chrupią jak herbatniki, ale i tak są pyszne.

Tradycyjne pierniczki

Składniki:

Tradycyjne pierniczki

ciasto:

  • 25 dag masła
  • 4 łyżki oleju
  • 1 duże opakowanie przyprawy do piernika
  • 1,5 kg mąki pszennej
  • 4 łyżki kakao
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 50 dag miodu

Sposób przygotowania:

Tradycyjne pierniczki

ETAP 1:

Tradycyjne pierniczki
Wycinamy dowolne kształty w rozwałkowanym cieście.

Masło,olej, miód, mleko, kakao, przyprawę do piernika oraz cukier podgrzewając rozpuścić, następnie przestudzić.

Mąkę wymieszać z sodą dodać jajka i ciepłą masę z miodem, zagnieść wszystko na jednolite ciasto które odstawić na całą noc do lodówki.

Następnego dnia ciasto rozwałkować na podsypanym mąką blacie na grubość około 1/2 cm ( nie cieniej) i wyciąć przy pomocy foremek w dowolnym kształcie pierniczki

ETAP 2:

Tradycyjne pierniczki
Pierniczki w trakcie pieczenia rosną na wysokość.

ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

ETAP 3:

Tradycyjne pierniczki
Przepieczone pierniczki robią się twarde.

Piec w temp. 180 st około 10-15 minut, czas pieczenia zależy od wielkości oraz grubości pierników.

Przestudzone pierniczki dowolnie ozdobić.