Sposób przygotowania:
Pączki z makiem, lukrem i orzechami
Drożdże wymieszać z łyżką cukru, połową ciepłego mleka. Oprószyć 3 łyżkami mąki, przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce. Żółtka, jajko i resztę cukru ubić na puszystą masę. Do wyrośniętego rozczynu dodać mąkę, masę jajeczną, sól, cukier waniliowy, resztę ciepłego mleka i wyrobić. Pod koniec wlać spirytus i rozpuszczone przestudzone masło. Odłożyć na 30-40 minut. Gotową masę makową wymieszać ze skórką pomarańczową, 3-4 łyżkami prażonych orzechów i aromatem. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, pokroić na kawałeczki. Każdy kawałek ciasta rozciągnąć na placuszek, nałożyć masę makową, dokładnie zlepić formując kulkę. Ułożyć na posypanej mąką desce, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte pączki smażyć z obu stron na rozgrzanym głębokim oleju. Usmażone osączyć na papierowym ręczniku. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny, polukrować pączki, posypać posiekanymi prażonymi orzechami.