Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Pączki z makiem, lukrem i orzechami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pączki z makiem, lukrem i orzechami są rewelacyjne. Aromatyczny mak i prażone orzechy to wspaniałe połączenie.

Pączki z makiem, lukrem i orzechami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pączki z makiem, lukrem i orzechami

 

  • 3 szkl mąki tortowej
  • 1 szkl mleka
  • 4 dag drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 5 dag masła
  • 2 łyżki spirytusu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1,5 szklanki masy makowej
  • aromat migdałowy
  • aromat pomarańczowy
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 1 szklanka posiekanych orzechów prażonych
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3-4 łyżki soku z cytryny
  • olej do smażenia

 

 

Sposób przygotowania:

Pączki z makiem, lukrem i orzechami
Drożdże wymieszać z łyżką cukru, połową ciepłego mleka. Oprószyć 3 łyżkami mąki, przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce. Żółtka, jajko i resztę cukru ubić na puszystą masę. Do wyrośniętego rozczynu dodać mąkę, masę jajeczną, sól, cukier waniliowy, resztę ciepłego mleka i wyrobić. Pod koniec wlać spirytus i rozpuszczone przestudzone masło. Odłożyć na 30-40 minut. Gotową masę makową wymieszać ze skórką pomarańczową, 3-4 łyżkami prażonych orzechów i aromatem. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, pokroić na kawałeczki. Każdy kawałek ciasta rozciągnąć na placuszek, nałożyć masę makową, dokładnie zlepić formując kulkę. Ułożyć na posypanej mąką desce, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte pączki smażyć z obu stron na rozgrzanym głębokim oleju. Usmażone osączyć na papierowym ręczniku. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny, polukrować pączki, posypać posiekanymi prażonymi orzechami.
Pączki z makiem, lukrem i orzechami
Rozpuszczone drożdże wymieszać z mlekiem i oprószyć mąką
Pączki z makiem, lukrem i orzechami
Wyrośnięty rozczyn połączyć z pozostałymi składnikami i wyrobić ciasto
Pączki z makiem, lukrem i orzechami
Na placuszki z ciasta nakładać masę makową i dokłądnie zlepić
Pączki z makiem, lukrem i orzechami
Wyrośnięte pączki smażyć na rozgrzanym oleju