aninka

aninka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 194]

Pączki z marmoladą aninki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczne pączki z nadzieniem z marmolady

Pączki z marmoladą aninki

Składniki:

Pączki z marmoladą aninki

 

  • 50 dkg mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 8 dkg margaryny
  • 3 żołtka
  • 1 szklanka mleka
  • 3 dkg drożdży
  • szczypta soli
  • 1 łyżka spirytusu
  • olej do smażenia
  • 1/2 opakowania twardej marmolady

Sposób przygotowania:

Pączki z marmoladą aninki
Drożdze wymieszać z 1/4 szklanki letniego mleka oraz łyżką cukru. Następnie wlać pozostałe mleko. Wymieszać. Dodać mąkę, tak aby rozczyn był gęsty jak śmietana. Gdy przygotowany rozczyn podrośnie, dodać żółtka ubite z cukrem oraz pozostałą mąkę i szczyptę soli. Ciasto drożdżowe dokładnie wyrobić. Pod koniec dodać rozpuszczoną i ostudzoną margarynę oraz spirytus. Wyrobić ciasto. Odstawić ciasto do wyrośnięcia. Następnie ciasto rozwałkować na grubość 1,5 cm, wykroić krążki, nakładać marmoladę i formować owalne pączki. Smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.