Siedlce

Siedlce

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 414]

Pyszne pączki z budyniem lub dżemem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne pączki z budyniem lub dżemem

Pyszne pączki z budyniem lub dżemem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pyszne pączki z budyniem lub dżemem

 

  • pół kilo mąki
  • szklanka cukru
  • 180 g margaryny
  • 90 g drożdży
  • 2 małe cukry waniliowe
  • szklanka ciepłego mleka
  • 2 łyżki spirytusu
  • 7 żółtek
  • litr oleju
  • dżem (dowolny smak)
  • ugotowany budyń

 

 

Sposób przygotowania:

Pyszne pączki z budyniem lub dżemem
W połowie szklanki ciepłego mleka rozrabiamy drożdże wraz z łyżką czubatą mąki oraz z dwoma łyżkami cukru. Zostawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy żółtka, cukier, cukier waniliowy Margarynę rozpuszczamy. Odstawiamy aby było letnie. Jeżeli zaczyn już będzie gotowy , dodajemy do mąki i zagniatamy ciasto drożdżowe. Zagniecione ciasto jeżeli zacznie odchodzić od ręki dodajemy stopniowo letnią, rozpuszczoną margarynę oraz spirytus. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość. Jeżeli urośnie - formujemy pączki, po czym ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Olej bardzo dobrze rozgrzewamy w szerokim garnku. Na rozgrzany olej wykładamy nasze pączki, po czym smażymy po obu stronach. Wykładamy nasze pączki na ręcznik papierowy . Nasze pączki nadziewamy np za pomocą rękawa cukierniczego dżemem lub budyniem.
Pyszne pączki z budyniem lub dżemem
przygotowujemy zaczyn, a następnie ciasto po czym odstawiamy do wyrosnięcia
Pyszne pączki z budyniem lub dżemem
wyrośnięte ciasto - teraz formujemy pączki
Pyszne pączki z budyniem lub dżemem
uformowane pączki odstawiamy do wyrośnięcia
Pyszne pączki z budyniem lub dżemem
smażymy a następnie nadziewamy dżemem lub budyniem