akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Pączki kokosowe z budyniem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Zrobiłam je na tegoroczny tłusty czwartek. Wszystkim bardzo smakowały. Delikatne, puszyste z wyczuwalną nutą kokosu. Polecam! Przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki.

Pączki kokosowe z budyniem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pączki kokosowe z budyniem

 

 

  • Budyń kokosowy:
  • 5 żółtek
  • 100 g. cukru
  • 40 g. mąki pszennej
  • 400 ml. mleka kokosowego
  • 1 łyżka likieru kokosowego (opcjonalnie)

 

  • Lukier:
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 3 - 4 łyżki gorącej wody

 

  • Dodatkowo:
  • 200 g. wiórków kokosowych

 

Sposób przygotowania:

Pączki kokosowe z budyniem
1. Ciasto: Mąkę przesiać, wsypać drożdże i wymieszać. Dodać pozostałe składniki i wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta. Uformować z niego kulę, umieścić w oprószonej mąką misce. Odstawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (około 1,5 godziny) 2. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm. Za pomocą szklanki wycinać krążki. Odstawić je do wyrośnięcia na około 30 minut. 3. Wyrośnięte pączki smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju (175st.C) do zarumienienia. Usmażone odsączyć na ręczniku papierowym. 4. Budyń kokosowy: Żółtka utrzeć z cukrem do puszystości. Wlać 50 ml. mleka i likier, dobrze zmiksować. Resztę mleka zagotować, wlać zmiksowaną mieszankę i ugotować budyń. Zdjąć z ognia, przykryć wierzch folią i pozostawić do ostygnięcia. 5. Lukier kokosowy: Cukier puder utrzeć z wodą. 6. Jeszcze ciepłe pączki nadziać budyniem, polać lukrem i posypać kokosem. Smacznego!
Pączki kokosowe z budyniem
Wyrastające, pyszne pączki kokosowe.
Pączki kokosowe z budyniem
Smażenie pączków kokosowych na oleju rzepakowym.
Pączki kokosowe z budyniem
Upieczone i odsączone na ręczniku papierowym pączki kokosowe.
Pączki kokosowe z budyniem
Gotowe do zjedzenia pączki kokosowe z budyniem.