migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Ciasto balowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto balowe to pyszne ciasto składające się z kilku warstw. Bardzo przypomina znane ciasto 3 bit. Ciasto 3 bit jest bez pieczenia natomiast tutaj mamy jedną warstwę pieczoną czyli biszkopt.

Ciasto balowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto balowe

biszkopt

krem budyniowy

masa śmietanowa

  • 500 ml śmietanki 30%
  • 2 śmietan fixsy
  • starta czekolada do posypania

 

  • oraz
  • ok 200 g herbatników
  • ok 120 g krakersów
  • 1 puszka masy kajmakowej (510 g)

Sposób przygotowania:

Ciasto balowe
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Przygotować biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić, następnie porcjami dodawać cukier. Ubijać aż cukier się rozpuści a piana będzie lśniąca i sztywna. Następnie dodać żółtka i krótko zmiksować. Dodać mąki wymieszane z proszkiem i wymieszac szpatułką. Masę przełożyć do blaszki (35x25) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec do suchego patyczka ok 12-15 minut. Gotowy biszkopt wystudzić.

Przygotować krem budyniowy

Żółtka utrzeć z 2 łyżkami cukru. Następnie dodać szklankę mleka. Pozostałe mleko zagotować z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Do żółtek wymieszanych z mlekiem dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Gdy mleko się zagotuje wlać zawiesine i ugotowac budyń. Budyń wystudzić. Miękkie masło utrzec na puszysta masę. Porcjami dodawać wystudzony budyń. Nie miksowac za długo, tylko do połączenia składników.

Masa śmietanowa

Śmietane ubić na sztywno i utrwalić śmietan fixsami. Do śmietany nie dodawałam już żadnego cukru bo ciasto jest wystarzająco słodkie. Zamiast śmietan fiksów można użyć żelatyny ( 1 łyżkę żelatyny rozpuścić w kilku łyżkach wody ).

Złożenie ciasta

Na wystudzony budyń wyłożyć krem budyniowy. Ładnie wyrównać. Na kremie ułożyć warstwę herbatników, jeden obok drugiego. Warstwę herbatników posmarować masą kajmakową. Masę aby lepiej się smarowała można wcześniej włożyć na kilkanaście minut do gorącej wody lub postawić obok grzejnika. Na masie kajmakowej ułożyć warstwę krakersów. Na krakersy wyłożyć masę śmietankową. Całość posypać startą czekoladą. Wstawić do lodówki na kilkanaście godzin aby całość stężała a ciastka zmiękły.
Ciasto balowe
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić, następnie porcjami dodawać cukier. Ubijać aż cukier się rozpuści a piana będzie lśniąca i sztywna.
Ciasto balowe
Żółtka utrzeć z 2 łyżkami cukru. Następnie dodać szklankę mleka. Pozostałe mleko zagotować z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym.
Ciasto balowe
Na wystudzony budyń wyłożyć krem budyniowy. Ładnie wyrównać. Na kremie ułożyć warstwę herbatników, jeden obok drugiego.
Ciasto balowe
Na masie kajmakowej ułożyć warstwę krakersów. Na krakersy wyłożyć masę śmietankową.

Tagi:

ciasto deser