Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Sernik nowojorski z malinową pianką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sernik nowojorski jest bardzo kremowy i delikatny. Jeżeli dodamy do niego jeszcze bitą śmietanę z malinami, to otrzymamy pyszne ciacho rozpływające się w ustach.

Sernik nowojorski z malinową pianką

Składniki:

Sernik nowojorski z malinową pianką

Na kruche ciasto:

Na masę serową:

Na malinową piankę:

  • 500 g malin - latem świeżych, zimą mrożonych
  • 500 g śmietany kremówki
  • 3 łyżki żelatyny
  • 5 łyżek cukru pudru

Dodatkowo:

  • czekoladowe serduszka i ażurki
  • cukrowe perełki

Sposób przygotowania:

Sernik nowojorski z malinową pianką

Przygotowanie kruchego ciasta

Sernik nowojorski z malinową pianką
Kruche ciasto wykładamy na dno blachy i nakłuwamy

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier puder, jajko i masło. Masło siekamy nożem wraz z ciastem. Następnie ciasto zagniatamy ręcznie. Ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na godzinę. Następnie ciasto rozwałkowujemy i przekładamy na dno natłuszczonej blachy do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 20 minut w 190 st.C. Studzimy.

Przygotowanie masy serowej

Sernik nowojorski z malinową pianką
Masa serowa z mascarpone i ricotty jest bardzo kremowa

Jajka + żółtko ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy sery, mleko, mąkę pszenną i sok z cytryny. Całość miksujemy i wylewamy na kruchy spód.

Sernik pieczemy w kąpieli wodnej - ja ustawiłam blachę z ciastem na kratce w piekarniku, pod spodem postawiłam blachę z gorącą wodą.

Sernik pieczemy przez 10 minut w 190 st.C, a porem przez 90 minut w 110 st.C.
Po upieczeniu ciasto studzimy w wyłączonym piekarniku.

Przygotowanie malinowej pianki

Sernik nowojorski z malinową pianką
Mus malinowy łączymy z żelatyną, a następnie z bitą śmietaną

Rozmrożone maliny blendujemy (kilka malin odkładamy na wierzch ciasta), przecedzamy przez sito, aby pozbyć się pestek.
Żelatynę zalewamy wodą, odstawiamy do spęcznienia, a następnie podgrzewamy, mieszając, aż dokładnie się rozpuści. Żelatynę łączymy z musem malinowym.

Śmietanę ubijamy, dodajemy cukier puder i Uprzestudzone maliny z żelatyną.

Dekoracja

Sernik nowojorski z malinową pianką
Piankę malinową rozsmarowujemy na ostudzonym serniku

Malinową śmietankę rozsmarowujemy na serniku.
Ciasto dekorujemy według uznania, np. malinami, serduszkami z czekolady, ażurkami z czekolady i cukrowymi perełkami. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.