Sposób przygotowania:
Sernik nowojorski z malinową piankąPrzygotowanie kruchego ciasta
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier puder, jajko i masło. Masło siekamy nożem wraz z ciastem. Następnie ciasto zagniatamy ręcznie. Ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na godzinę. Następnie ciasto rozwałkowujemy i przekładamy na dno natłuszczonej blachy do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 20 minut w 190 st.C. Studzimy.
Przygotowanie masy serowej
Jajka + żółtko ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy sery, mleko, mąkę pszenną i sok z cytryny. Całość miksujemy i wylewamy na kruchy spód.
Sernik pieczemy w kąpieli wodnej - ja ustawiłam blachę z ciastem na kratce w piekarniku, pod spodem postawiłam blachę z gorącą wodą.
Sernik pieczemy przez 10 minut w 190 st.C, a porem przez 90 minut w 110 st.C.
Po upieczeniu ciasto studzimy w wyłączonym piekarniku.
Przygotowanie malinowej pianki
Rozmrożone maliny blendujemy (kilka malin odkładamy na wierzch ciasta), przecedzamy przez sito, aby pozbyć się pestek.
Żelatynę zalewamy wodą, odstawiamy do spęcznienia, a następnie podgrzewamy, mieszając, aż dokładnie się rozpuści. Żelatynę łączymy z musem malinowym.
Śmietanę ubijamy, dodajemy cukier puder i Uprzestudzone maliny z żelatyną.
Dekoracja
Malinową śmietankę rozsmarowujemy na serniku.
Ciasto dekorujemy według uznania, np. malinami, serduszkami z czekolady, ażurkami z czekolady i cukrowymi perełkami. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.