iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Pączki z orzechami i cytrynowym lukrem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Niby tradycyjne pączki, ale bardzo pyszne i łatwe.

Pączki z orzechami i cytrynowym lukrem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pączki z orzechami i cytrynowym lukrem

 

Sposób przygotowania:

Pączki z orzechami i cytrynowym lukrem
Jajka ubić z cukrem do białości, dodać margarynę pokrojoną w kostkę i cały czas ucierać (masa wygląda jak zważona, ale proszę się tym nie przejmować). Do masy z utartych jajek i margaryny dodać przesianą mąkę i sól, alkohol oraz rozpuszczone w zimnym mleku drożdże. Ciasto zagniatać kilka minut, nawet po wyrobieniu ciasto jest troszkę klejące, ale łatwo odkleja się od ręki. Miskę z ciastem wstawiamy do większej napełnionej bardzo zimną wodą (woda ma nam się nie przelewać do ciasta)i zostawiamy do wyrośnięcia. Stolnicę posypać sporą ilością mąki i delikatnie rozciągnąć na niej ciasto na placek do 2 cm grubości. Szklanką wycinamy krążki z których formujemy pączki i zostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte pączki smażyć na złoty kolor w gorącym smalcu po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.Mleko zagotować z masłem i cukrem oraz ugotować na nim budyń do gorącego budyniu dodać zmielone orzechy, wymieszać i wystudzić.Przestudzone pączki nadziać budyniem przy pomocy rękawa cukierniczego z odpowiednia końcówką. Cukier puder utrzeć z sokiem cytrynowym na gładki lukier i polać nim przygotowane pączki, odstawić do zastygnięcia lukru.
Pączki z orzechami i cytrynowym lukrem
Z wyrośniętego ciasta uformować pączki
Pączki z orzechami i cytrynowym lukrem
Wyrośniete pączki smażyć w gorącym smalcu
Pączki z orzechami i cytrynowym lukrem
Do goracegu budyniu dodać zmielone orzechy
Pączki z orzechami i cytrynowym lukrem
Usmażone pączki odsączyć na papierowym ręczniku