madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Pączki z powidłami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tradycyjne drożdżowe pączki nadziewane powidłami ( najlepszymi bo własnej produkcji), polane lukrem i posypane skórką pomarańczową.

Pączki z powidłami

Składniki:

Pączki z powidłami

 

  • 1 kg mąki pszennej
  • 10 dag drożdży
  • 20 dag margaryny
  • 2/3 szklanki cukru
  • 8 żołtek
  • 2 jaja
  • 475 ml mleka
  • 2 łyżki spirytusu
  • 1 słoiczek powideł
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki wody
  • Skórka pomarańczowa do posypania
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Pączki z powidłami

ETAP 1:

Pączki z powidłami
Zaczyn drożdżowy odstawiamy w ciepłe miejsce.

Odlewamy pół szklanki mleka i podgrzewamy, dodajemy drożdże, 2 łyżeczki cukru oraz 2 łyżki mąki. Mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce aby zaczyn wyrósł. Mniej więcej około 15 minut. Margarynę topimy i pozostawiamy aby przestygła.

ETAP 2:

Pączki z powidłami
Mieszamy jaja i żółtka z cukrem około 10 minut

Do miski wbijamy jaja, dodajemy żółtka oraz pozostały cukier. Całość mieszamy, ja używam do tego miksera z hakiem przez około 10 minut.

ETAP 3:

Pączki z powidłami
Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce.

Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę dobrze aby była dobrej jakości, resztę mleka które także podgrzewamy oraz wyrośnięty zaczyn drożdżowy.

Całość wyrabiamy dodajemy stopioną margarynę i spirytus, ponownie wyrabiamy przez około 20 minut.

Ciasto jest dość lepkie ale nie dosypujemy więcej mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę aby podwoiło swoją objętość.

ETAP 4:

Pączki z powidłami
Formujemy pączki z nadzieniem i pozostawiamy aby wyrosły

Na posypany mąką blat wyjmujemy ciasto i formujemy pączki . W środek kładziemy po łyżeczce powideł. Pozostawiamy na pół godziny aby wyrosły.

ETAP 5:

Pączki z powidłami
Na rozgrzanym oleju smażymy pączki

W garnku rozgrzewamy olej smażymy z każdej strony na rumiany kolor. Jeśli pączki będą dobrze wyrośnięte będą unosić się na powierzchni dzięki czemu uzyskamy charakterystyczną obwódkę.

ETAP 6:

Pączki z powidłami
Usmażone pączki wyjmujemy na ręcznik papierowy

Usmażone pączki wyjmujemy na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

ETAP 7:

Pączki z powidłami
Polewamy lukrem i posypujemy skórką pomarańczową

Cukier puder mieszamy z wodą i powstałym lukrem polewamy pączki A następnie posypujemy skórką pomarańczową


Tagi:

deser pączki