Sposób przygotowania:
Pączki z powidłamiETAP 1:

Odlewamy pół szklanki mleka i podgrzewamy, dodajemy drożdże, 2 łyżeczki cukru oraz 2 łyżki mąki. Mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce aby zaczyn wyrósł. Mniej więcej około 15 minut. Margarynę topimy i pozostawiamy aby przestygła.
ETAP 2:

Do miski wbijamy jaja, dodajemy żółtka oraz pozostały cukier. Całość mieszamy, ja używam do tego miksera z hakiem przez około 10 minut.
ETAP 3:

Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę dobrze aby była dobrej jakości, resztę mleka które także podgrzewamy oraz wyrośnięty zaczyn drożdżowy.
Całość wyrabiamy dodajemy stopioną margarynę i spirytus, ponownie wyrabiamy przez około 20 minut.
Ciasto jest dość lepkie ale nie dosypujemy więcej mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę aby podwoiło swoją objętość.
ETAP 4:

Na posypany mąką blat wyjmujemy ciasto i formujemy pączki . W środek kładziemy po łyżeczce powideł. Pozostawiamy na pół godziny aby wyrosły.
ETAP 5:

W garnku rozgrzewamy olej smażymy z każdej strony na rumiany kolor. Jeśli pączki będą dobrze wyrośnięte będą unosić się na powierzchni dzięki czemu uzyskamy charakterystyczną obwódkę.
ETAP 6:

Usmażone pączki wyjmujemy na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
ETAP 7:

Cukier puder mieszamy z wodą i powstałym lukrem polewamy pączki A następnie posypujemy skórką pomarańczową