alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Książka Kucharska: Przepisy na Tłusty Czwartek

Pączki z twarogu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Małe puszyste z chrupiącą skórką. Idealne do kawki nie tylko w karnawale. Pączki w trakcie smażenia same się obracają i równomiernie się smażą.

Pączki z twarogu Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pączki z twarogu

 

  • 0,5 kg twarogu półtłustego
  • 4 jajka
  • 2,5 szkl mąki pszennej
  • 6 łyżek cukru
  • 5 łyżek śmietany kwaśnej 18 %
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego z nutką kardamonu
  • 1 łyżka wódki
  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

Pączki z twarogu
Twaróg rozgnieść widelcem lub zmielić w maszynce do mięsa. Do twarogu dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Ciasto będzie lepiące ale takie ma być. Dłonie maczać w zimnej wodzie i formować malutkie kuleczki (pączki rosną w czasie smażenia). Za pomocą łyżeczki twarogowe kuleczki wkładać do gorącego oleju i smażyć na złoto. W trakcie smażenia pączki w zasadzie same się obracają. Usmażone pączki za pomocą łyżki cedzakowej wyjąć i przełożyć na papierowy ręcznik do odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
Pączki z twarogu
z podanych składników przygotować ciasto
Pączki z twarogu
uformowane pączki smażyć na goracym oleju na rumiano