Sposób przygotowania:
Pączki ze śliwkami
1.Najpierw zrobiłam rozczyn -Drożdże rozdrobniłam i połączyłam z 1/2 szlanki mleka i trzema łyżkami mąki. Odstawiłam na 15 minut. Roztopiłam margarynę Palme z Murzynkiem . Do miski wbiłam jajka dodałam wódkę i rozpuszczoną margarynę . Dodałam mąkę i wymieszałam dopiero wtedy dodałam rozpuszczone drożdże . Wyrabiałam ciasto 10 minut , przykryłam ścierką i zostawiłam na 1 godzinę do wyrośnięcia . 2. Wyrośnięte ciasto znowu wyrobiłam i rozwałkowałam na stolnicy grubość ciasta około 1.1/2 cm szklanką miałam łyskaczów-kę wykrawałam placuszki . Do środka wkładałam z kompotu śliwkę połówkę i palcami formowałam placuszki ,zostawiłam na 40 minut do wyrośnięcia 3. Smażyłam na smalcu z olejem wymieszanym sprawdzając patyczkiem czy się upiekły piekłam w garnku i przewracałam na druga stronę. Po upieczeniu kładłam na sitku na ręcznik papierowy . Po przestudzeniu posypałam cukrem pudrem . Smacznego :) Wyszło mi 25 pączków