Sposób przygotowania:
Pączki ze słodkich ziemniaków i wanilią
Zrobić zaczyn z drożdży, cukru i szklanki mleka ciepłego. Odstawić na kwadrans, a potem przesiać mąkę do misy, dodać zaczyn, trzy łyżki pełne masła, żółtka, a laskę wanilii naciąć na wzdłuż i wybrać z niej rdzeń, dodając do pozostałych składników. Ziemniaki obrać, opłukać i ugotować na miękko oraz przecisnąć do misy i wymieszać z resztą. Wyrabiać, zagnieść ciasto oraz pod przykryciem odstawić w ciepłe miejsce na ponad godzinę. Olej rozgrzać na patelni tuż przed samym smażeniem, a ciasto rwać na średnie kawałki i formować w dłoniach pączki i kłaść na rozgrzany tłuszcz. Smażyć na brązowy kolor z obu stron przez 5-7 min. Wyjąć, odsączyć na łopatce z tłuszczu i przełożyć na talerz wyścielony ręcznikami papierowymi. Przełożyć na paterę i posypać cukrem pudrem przez sitko i smażyć następne do wyczerpania zapasów ciasta.