marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Pączki ze słodkich ziemniaków i wanilią

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pączki z warzywnym dodatkiem są bardzo różne od tych zwykłych lub z bakaliami lub bitą śmietana. Słodkie ziemniaki nie są zbyt tanie,ale nie należy z nich rezygnować.

Pączki ze słodkich ziemniaków i wanilią

Składniki:

Pączki ze słodkich ziemniaków i wanilią

 

  • 1 kg. słodkich ziemniaków tzw.batatów,
  • 200 g.mąki pszennej luksusowej,
  • 7 dag.drożdży Babuni,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • szklanka mleka 3,2%,
  • 3 żółtka,
  • laska wanilii.
  • cukier puder,
  • 3 łyżki masła,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Pączki ze słodkich ziemniaków i wanilią
Zrobić zaczyn z drożdży, cukru i szklanki mleka ciepłego. Odstawić na kwadrans, a potem przesiać mąkę do misy, dodać zaczyn, trzy łyżki pełne masła, żółtka, a laskę wanilii naciąć na wzdłuż i wybrać z niej rdzeń, dodając do pozostałych składników. Ziemniaki obrać, opłukać i ugotować na miękko oraz przecisnąć do misy i wymieszać z resztą. Wyrabiać, zagnieść ciasto oraz pod przykryciem odstawić w ciepłe miejsce na ponad godzinę. Olej rozgrzać na patelni tuż przed samym smażeniem, a ciasto rwać na średnie kawałki i formować w dłoniach pączki i kłaść na rozgrzany tłuszcz. Smażyć na brązowy kolor z obu stron przez 5-7 min. Wyjąć, odsączyć na łopatce z tłuszczu i przełożyć na talerz wyścielony ręcznikami papierowymi. Przełożyć na paterę i posypać cukrem pudrem przez sitko i smażyć następne do wyczerpania zapasów ciasta.