WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1505]

Pączki ziemniaczane

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pączki ziemniaczane, czyli pączki w których do ciasta drożdżowego dodaje się ugotowane ziemniaki. Pączki są bardzo mięciutkie, pulchne i długo świeże.

Pączki ziemniaczane Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Pączki ziemniaczane

 

  • 300 g ugotowanych ziemniaków
  • ok. 2 szkl. mąki tortowej + do podsypywania
  • 1 duże całe jajko
  • 1 żółtko
  • 30 g świeżych drożdży
  • 50 ml mleka
  • 60 g masła
  • 2,5 łyżki cukru kryształu
  • 32 g cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka budyniu śmietankowego w proszku
  • 4 łyżki wódki
  • dżem truskawkowy
  • cukier puder do oprószenia
  • olej lub smalec do smażenia

Sposób przygotowania:

Pączki ziemniaczane

ETAP 1:

Wystudzone ziemniaki zmielić w maszynce do mięsa lub przepuścić przez praskę.

Masło stopić i przestudzić. Drożdże wkruszyć do miski. Dolać ciepłe mleko, łyżkę mąki i łyżeczkę cukru. Rozmieszać i odstawić na 15 minut. Do miski przesiać mąkę. Wsypać cukier waniliowy, resztę zwykłego cukru, proszek budyniowy. Dodać roztopione masło, wódkę, jajko i żółtko oraz zmielone ziemniaki. Dodać zaczyn. Ciasto wyrobić mikserem z hakami lub ręcznie. Ciasto odstawić do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę i rozwałkować. Z ciasta wycinać szklanką kółka. Na każde kółko nałożyć ok. 1 łyżeczkę dżemu i zlepić w pączek. Pączki odkładać na ściereczkę.

W garnku rozgrzać sporą ilość oleju i smażyć partiami pączki, obracając je w trakcie smażenia. Wykładać na ręcznik papierowy.

Ciepłe obsypać cukrem pudrem.

Pączki ziemniaczane
Usmażone pączki wyłożone na tacę przykrytą ręcznikami
Pączki ziemniaczane
Ulepione pączki odłożone na ściereczkę do wyrośnięcia
Pączki ziemniaczane
Wyrobione mikserem z hakami ciasto na pączki
Pączki ziemniaczane
Składniki na ciasto drożdżowo - ziemniaczane oprócz zaczynu
Pączki ziemniaczane
Wyrośnięty zaczyn drożdżowy