Sposób przygotowania:
Pączusie czekoladowe podusie
W letnim mleku rozpuszczamy drożdże, dodajemy 1/2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki - mieszamy i odstawiamy. Pozostałą mąkę przesiewamy do miski, dodajemy resztę cukru. Gdy drożdże "ruszą" dodajemy je do mąki. Dodajemy pozostałe składniki: jaja, żółtka, szczyptę soli, stopione letnie masło oraz rum. Wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy je do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość wyrabiamy je jeszcze raz.Wałkujemy ciasto na grubość 1 cm. Na płacie ciasta zaznaczamy radełkiem połowę. Na połowie zaznaczamy kratkę o boku około 4 cm. W każdy kwadrat wkładamy kostkę czekolady, składamy ciasto na połowę wzdłuż linii i radełkiem wykrawamy kwadraty tak, by w środku każdego była czekolada. Przy krojeniu pączki ładnie się zlepią. Odstawiamy je do wyrośnięcia. Gdy pączki podrosną smażymy je na gorącym tłuszczu na złoty kolor z obydwu stron po czym odkładamy na ręcznik papierowy, by odsączyć tłuszcz. Topimy pozostałą ciemną czekoladę z dodatkiem łyżki mleka. W oddzielnym naczyniu topimy białą czekoladę z dodatkiem łyżki mleka. Po przestudzeniu smarujemy pączki ciemną czekoladą, po czym udekorujemy je białą.