SUPERPRZEPIS

Pączusie czekoladowe podusie

  • jaNina
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Pączusie czekoladowe podusie Więcej zdjęć (4)

Puszyste poduszeczki polane czekoladą z czekoladą w środku - co Wy na to?

Składniki:

Pączusie czekoladowe podusie

 

  • 2 jaja
  • 2 żółtka
  • 3 płaskie łyżki cukru
  • szczypta soli
  • pół szklanki mleka
  • 5 dag drożdży
  • około 500 g mąki pszennej
  • 10 dag stopionego i schłodzonego masła
  • 30 ml rumu 80% lub spirytusu
  • 25 dag czekolady mlecznej lub deserowej
  • 5 dag czekolady białej
  • 2 łyżki mleka
  • frytura do smażenia
  • mąka do podsypania

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pączusie czekoladowe podusie
W letnim mleku rozpuszczamy drożdże, dodajemy 1/2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki - mieszamy i odstawiamy. Pozostałą mąkę przesiewamy do miski, dodajemy resztę cukru. Gdy drożdże "ruszą" dodajemy je do mąki. Dodajemy pozostałe składniki: jaja, żółtka, szczyptę soli, stopione letnie masło oraz rum. Wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy je do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość wyrabiamy je jeszcze raz.Wałkujemy ciasto na grubość 1 cm. Na płacie ciasta zaznaczamy radełkiem połowę. Na połowie zaznaczamy kratkę o boku około 4 cm. W każdy kwadrat wkładamy kostkę czekolady, składamy ciasto na połowę wzdłuż linii i radełkiem wykrawamy kwadraty tak, by w środku każdego była czekolada. Przy krojeniu pączki ładnie się zlepią. Odstawiamy je do wyrośnięcia. Gdy pączki podrosną smażymy je na gorącym tłuszczu na złoty kolor z obydwu stron po czym odkładamy na ręcznik papierowy, by odsączyć tłuszcz. Topimy pozostałą ciemną czekoladę z dodatkiem łyżki mleka. W oddzielnym naczyniu topimy białą czekoladę z dodatkiem łyżki mleka. Po przestudzeniu smarujemy pączki ciemną czekoladą, po czym udekorujemy je białą.
Pączusie czekoladowe podusie
Odstawiamy kwadratowe pączki z czekoladą do wyrośnięcia.
Pączusie czekoladowe podusie
Gdy pączki podrosną smażymy je na gorącym tłuszczu na złoty kolor z obydwu stron
Pączusie czekoladowe podusie
Czekolada w środku podczas pieczenia się topi.

Tagi:

czekolada