teresa_rm

teresa_rm

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 143]

Pączuszki z budyniem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

pyszne pączuszki na małą zachciankę :) dzieci je uwielbiają ze względu na budyniowe nadzienie. Warto samemu przygotować domowy budyń, który sprawi,że będą smakować jeszcze lepiej.

Pączuszki z budyniem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pączuszki z budyniem

 

  • 0.5 kg mąki
  • 3 żółtka
  • 1 szkl mleka
  • pół kostki drożdży(50 g)
  • 50 ml oleju
  • cukier wanilinowy
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • domowy budyń do nadziania

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pączuszki z budyniem
Wyciągamy wcześniej składniki. Drożdże ucieramy z cukrami,aż do rozpuszczenia. Następnie dolewamy letnie mleko i dokładnie mieszamy. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy oddzielone od białek żółtka,sól i olej. Wlewamy mleko z drożdżami i zagniatamy ciasto. Powinno być elastyczne, gładkie, a po wyrobieniu lśniące.Odkładamy do wyrośnięcia.Następnie rozwałkowujemy na grubość ok 1,5 cm i wykrawamy małe krążki za pomocą literatki. czekamy, aż wyrosną. Smażymy z obu stron na głębokim tłuszczu a po ostygnięciu nadziewamy budyniem.
Pączuszki z budyniem
ucieramy drożdże z cukrami a następnie dodajemy mleko
Pączuszki z budyniem
mąkę mieszamy z żółtkami, olejem, solą oraz drożdżami z mlekiem i cukrem
Pączuszki z budyniem
zarabiamy ciasto, aż będzie gładkie i lśniące
Pączuszki z budyniem
wykrawamy małe krążki za pomocą literatki

Tagi:

domowe