Sposób przygotowania:
Paella owoce morza.
Malze myjemy w zimnej wodzie aby sie nie otworzyly,odcinajac wasy i niepotrzebne odrosty caly czas w zimnej wodzie.Nastepnie gotujemy w wodzie jak beda juz otwarte wyjmujemy do naczynia i przykrywamy pokrywka aby sie nie zeschly.Wode cedzimy przez sitko i odstawiamy bedzie potrzebna do paella.Duza patelnia wlewamy ok 3 lyzek oleju rozgrzewamy ,wkladamy krewetki i homary i lekko smazymy caly czas mieszajac.Wyjmujemy na talerz i odstawiamy.Na tym samym oleju smazymy drobno pokrojony czosnek i cebule ,papryki kiedy bedzie to wszystko lekko podsmazone,wkladamy sepie drobno pokrojona i wszystko troszke smazymy.Nastepnie wsypujemy do tego ryz i lekko smazymy mieszajac caly czas.Jak ryz bedzie lekko brazowawy to wlewamy wode z malz i dolewamy wody cieplej aby bylo ok 2 szklanek wody.Zostawiamamy na bardzo malym ogniu przykrywajac pokrywka z dziurkami aby woda odparowala.Wczesniej lekko solimy lub dodajemy kostke rybna.Po 15 minutach powinno byc zrobione ale to zalezy od rodzaju ryzu,jezeli nie bedzie ryz miekki to troszeczke dolewamy wody zawsze cieplej aby ryz nie twardnial.5minut przed koñcem dokladamy,krewetki i homary.Bo jezeli dolozym wczesniej to sie zeschna.Przed podaniem skropic cytryna .