Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 402]

Paella z kurczakiem i owocami morza

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Proponuję specjalność kuchni hiszpańskiej.

Paella z kurczakiem i owocami morza Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Paella z kurczakiem i owocami morza

 

  • 8 części udka kurczaka
  • 500 g. krewetek
  • 400 g. ryżu
  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 litr bullionu
  • curry
  • przyprawy: sól / papryka, szafran

 

 

Sposób przygotowania:

Paella z kurczakiem i owocami morza
► Usunąć skórkę z kurczaka, przyprawić curry, papryką, solą, naszpikować częścią czosnku i odstawić na 2 godziny do lodówki. Następnie usmażyć kurczaka na oleju aż bęndzie miękki i / odstawić /. ► Na tym samym oleju podsmażyć krewetki po około 3 minuty z każdej strony i / odstawić /. Do patelni najlepiej o wysokim brzegu wrzucić drobno pokrojoną cebulkę, resztę czosnku i / smażyć /, następnie dosypać surowy ryż i jeszcze przez chwilę razem smażyć. ► Ryż dusimy podlewająć bullionem, bullion nie wlewamy od razu cały tylko po trochę jak wyparuje, dodająć curry, szafran, paprykę i posolić do smaku. Jak ryż jest prawie gotowy dodać kurczaka i krewetki. Piec w nagrzanym piekarniku w 160 - 180C przez 20 minut   /   Termoobieg   /.
Paella z kurczakiem i owocami morza
Po wyjęciu z gorącego piekarnika gotowa do podziału i spozycia.