Sposób przygotowania:
Paj z szynką,serem i groszkiem
Z podanych wyżej składników wyrobić i zagnieść gładkie ciasto i schłodzić przez 30-40 min. W tym czasie szynkę pokroić lub jeśli jest cienka, zwinąć w ruloniki, ser zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami, a gałkę muszkatołową zmielić w młynku do pieprzu lub też utrzeć na tarce. Groszek wyjąć z puszki i odsączyć na sitku. Piekarnik nagrzać do 180 st. C, blachę natłuścić i wylepić ciastem szczególnie na brzegach. Szynkę i groszek wyłożyć na wierzch i posypać sproszkowana gałką muszkatołową i serem i wstawić do piekarnika na 30 min. Na kwadrans przed końcem pieczenia zabełtać dwa jajka z mlekiem i curry. Wysunąć na moment blachę z plackiem i zalać tym wierzch ciasta i ponownie wsunąć blachę do środka. Zapiec z 10-15 min. Wyjąć i pokroić placek nożem i podawać na obiad lub kolację z sałatą zieloną.
Alex_M