marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Paj z szynką,serem i groszkiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Ten placek,to coś na kształt kiszy francuskiej lub nawet sama kisza, do której można dodawać od wędliny,sera i warzyw.Przyprawiam ten placek startą gałką muszkatołową i curry.

Paj z szynką,serem i groszkiem

Składniki:

Paj z szynką,serem i groszkiem

 

  • 200 g.szklanki mąki pszennej,
  • 80 dag.margaryny do pieczenia,
  • 4 jajka,
  • pudełko kwaśnej śmietany,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 50 dag.szynki kanapkowej lub wędzonej domowej,
  • puszka groszku konserwowego,
  • 30 dag,startego żółtego sera z dziurami,
  • szczypta zmielonej gałki muszkatołowej,
  • szczypta curry,
  • 2 łyżeczki soli morskiej,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • tłuszcz do blachy.

Sposób przygotowania:

Paj z szynką,serem i groszkiem
Z podanych wyżej składników wyrobić i zagnieść gładkie ciasto i schłodzić przez 30-40 min. W tym czasie szynkę pokroić lub jeśli jest cienka, zwinąć w ruloniki, ser zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami, a gałkę muszkatołową zmielić w młynku do pieprzu lub też utrzeć na tarce. Groszek wyjąć z puszki i odsączyć na sitku. Piekarnik nagrzać do 180 st. C, blachę natłuścić i wylepić ciastem szczególnie na brzegach. Szynkę i groszek wyłożyć na wierzch i posypać sproszkowana gałką muszkatołową i serem i wstawić do piekarnika na 30 min. Na kwadrans przed końcem pieczenia zabełtać dwa jajka z mlekiem i curry. Wysunąć na moment blachę z plackiem i zalać tym wierzch ciasta i ponownie wsunąć blachę do środka. Zapiec z 10-15 min. Wyjąć i pokroić placek nożem i podawać na obiad lub kolację z sałatą zieloną.