Sposób przygotowania:
Cytrynowy paj z bezą.
Składniki na kruche ciasto wsypać do miski,wymieszać i wyrabiać
na elastyczną masę,dodając 1-2 łyżki lodowatej wody,aby nie było za twarde.Gotowe wstawić na 15 min do lodówki zawinięte w folię.
Rozgrzać piekarnik do 200 st.C.Okrągłą formę do ciasta wyłożyć
pergaminem do pieczenia.Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na cienki placek ok.4 cm..wylepić nim brzegi formy,wstawić do piekarnika i piec ok12 min.Do wysokiego naczynia wlać sok cytrynowy,masło,wsypać startą skórkę cytrynową,cukier i żółtka.Zm-
-iksować na puszystą masę i wsypać pokruszone biszkopty.Wymie-
-szać.Wyjąć z piekarnika podpieczony spód,ułożyć na nim cytrynową masę,wstawić do piekarnika i ponownie zapiekać ok 10 min.W tym czasie przygotować masę bezową:białka ubić ze szczyptą soli,następnie dać cukier i ciągle ubijać na sztywną masę.
Wsypać mąkę i wymieszać.Wyjąć z piekarnika ciasto i rozłożyć na całej powierzchni masę bezową.Wstawić paj na 15 min. do piekarnika i pilnować,aż masa bezowa się zrumieni.
na elastyczną masę,dodając 1-2 łyżki lodowatej wody,aby nie było za twarde.Gotowe wstawić na 15 min do lodówki zawinięte w folię.
Rozgrzać piekarnik do 200 st.C.Okrągłą formę do ciasta wyłożyć
pergaminem do pieczenia.Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na cienki placek ok.4 cm..wylepić nim brzegi formy,wstawić do piekarnika i piec ok12 min.Do wysokiego naczynia wlać sok cytrynowy,masło,wsypać startą skórkę cytrynową,cukier i żółtka.Zm-
-iksować na puszystą masę i wsypać pokruszone biszkopty.Wymie-
-szać.Wyjąć z piekarnika podpieczony spód,ułożyć na nim cytrynową masę,wstawić do piekarnika i ponownie zapiekać ok 10 min.W tym czasie przygotować masę bezową:białka ubić ze szczyptą soli,następnie dać cukier i ciągle ubijać na sztywną masę.
Wsypać mąkę i wymieszać.Wyjąć z piekarnika ciasto i rozłożyć na całej powierzchni masę bezową.Wstawić paj na 15 min. do piekarnika i pilnować,aż masa bezowa się zrumieni.
KluskaŚląska;P