marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Cytrynowy paj z bezą.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Wymieszać i wyrobić składniki na kruche ciasto i wstawić do lodówki.Potem przyrządzić masę cytrynową oraz bezową.Ciasto upiec,nadziewać.

Cytrynowy paj z bezą.

Składniki:

Cytrynowy paj z bezą.

 

  • Ciasto:
  • 120 g.masła pokrojonego na kawałki,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 2 żółtko,
  • 200 g.mąki pszennej,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1-2 łyżki lodowatej wody.
  • Nadzienie cytrynowe:
  • 3 cytryny starannie opłukane i osuszone,
  • 3 łyżki masła stopionego,
  • 1/3 szklanki pokruszonych drobno biszkoptów,
  • 3 żółtka,
  • 200 g.cukru.
  • Masa bezowa:
  • 3 białka schłodzone,
  • 100 g.cukru pudru,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

Cytrynowy paj z bezą.
Składniki na kruche ciasto wsypać do miski,wymieszać i wyrabiać
na elastyczną masę,dodając 1-2 łyżki lodowatej wody,aby nie było za twarde.Gotowe wstawić na 15 min do lodówki zawinięte w folię.
Rozgrzać piekarnik do 200 st.C.Okrągłą formę do ciasta wyłożyć
pergaminem do pieczenia.Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na cienki placek ok.4 cm..wylepić nim brzegi formy,wstawić do piekarnika i piec ok12 min.Do wysokiego naczynia wlać sok cytrynowy,masło,wsypać startą skórkę cytrynową,cukier i żółtka.Zm-
-iksować na puszystą masę i wsypać pokruszone biszkopty.Wymie-
-szać.Wyjąć z piekarnika podpieczony spód,ułożyć na nim cytrynową masę,wstawić do piekarnika i ponownie zapiekać ok 10 min.W tym czasie przygotować masę bezową:białka ubić ze szczyptą soli,następnie dać cukier i ciągle ubijać na sztywną masę.
Wsypać mąkę i wymieszać.Wyjąć z piekarnika ciasto i rozłożyć na całej powierzchni masę bezową.Wstawić paj na 15 min. do piekarnika i pilnować,aż masa bezowa się zrumieni.