Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Pałasz pieczony w słoninie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
         
ocena: 3/5 głosów: 1200

Obrane i rozdrobnione warzywa włożyć do rondla na rozgrzany tłuszcz, dodać troche

Pałasz pieczony w słoninie

Składniki:

Pałasz pieczony w słoninie

 

  • 3/4 kg pałasza
  • 2-3 łyżki białego wytrawnego wina
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • kawałek selera
  • 1/2 szkl zielonego groszku
  • 2-3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • 20 dag świeżej słoniny
  • 1 łyżka tłuszczu
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Pałasz pieczony w słoninie
Obrane i rozdrobnione warzywa włożyć do rondla na rozgrzany tłuszcz, dodać troche wody, posolic i dusić intensywnie przez 10 minut. W tym czasie rybe starannie umyć, oczyścić, podzielić na porcje. Kamionkę wyłożyć cienkimi plastrami słoniny, ułożyć na nich jarzyny i kawałki ryby, posolić, posypac pieprzem i zieloną pietruszką, wlać wino i wszystko przykryc plasterkami słoniny. Wstawic do bardzo gorącego piekarnika i piec ok 20 minut. gdy słonina zrumieni się podawac rybę, oddzielnie podać ziemniaki i surówkę.