ewcia0903

ewcia0903

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

palcówka

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Co swoje to swoje, taką kiełbasę możemy przechować nawet do ok 3 miesięcy.

palcówka

Składniki:

palcówka

 

  • Potrzebujemy tak:
  • 20dag soli
  • 0,5 kg słoniny
  • łyżkę cukru
  • 5 ząbków czosnku
  • pieprz
  • 4,5kg łopatki wieprzowej
  • 5ząbków czosnku

Sposób przygotowania:

palcówka
W maszynce do mięsa trzeba zmielić mięso i słoninę.
Mieszamy z solą i przyprawami
Musimy odstawić na 24 godziny,aby przeszły przyprawami.
Następnego dnia wlewamy 2 szklanki przegotowanej wody.
Drobno kroimy czosnek, dodajemy do mięsa i wyrabiamy je tak aby łączyło się w jednolitą masę.
Tak przygotowane jelita wypełniamy nadzieniem, zostawić na kiju przez dobę, żeby się osadziły.