Sposób przygotowania:
,,Pałeczki,, gotowane- zapiekane
Nastawić osoloną wodę na makaron * Utrzeć ser na tarce jarzynowej na dużych oczkach. W rondelku rozgrzać masło. Wsypać mąkę - zrobić jasną zasmażkę i rozprowadzić ją chłodnym rosołem i śmietanką . Zagotować. Wsypać połowę utartego sera i mieszając na bardzo małym gazie rozpuścić go w sosie. Wyłączyć gaz. Wsypać makaron do wrzącej wody i gotować zgodnie z jego grubością ( czas podany na opakowaniu makaronu ). Usunąć z pałeczek z kurczaka chrząstki które są na końcówce kości i skórę . Pokroić drobno paprykę i szczypior. Odcedzić makaron .Udka umoczyć w sosie ( odłożyć na bok ). Wymieszać makaron z sosem i przełożyć do naczynia do zapiekania . Wcisnąć udka w makaron. Posypać zapiekankę z wierzchu resztą sera , papryką i szczypiorem. Wstawić zapiekankę do zapieczenia - na ok. 20-30 minut . Zależnie od urządzenia trzymamy dłużej lub krócej .Ser ma na wierzchu stopić się i zrumienić. Wyjąć zapiekankę - posypać natką pietruszki. Podawać na stół w naczyniu w którym sie zapiekała. * Jeśli będziemy zapiekać w piekarniku włączyć piekarnik by rozgrzał się do 200 * C , jeśli w kuchence mikrofalowej lub piekarniku do zapiekanek to nie trzeba wcześniej tego robić.
edytaha