tamagochi75

tamagochi75

Starszy Kucharz
[Przepisów: 26]

pałka jagnięca a la karkówka z miodem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

w grubych plastrach na gorąco fantastyczne do obiadu,a na zimno do kanapek

pałka jagnięca a la karkówka z miodem

Składniki:

pałka jagnięca a la karkówka z miodem

 

  • palka jagnięca-podudzie
  • 0.5 kg chudziutkiej wolowiny lub cieleciny
  • 3-4 zabki czosnku
  • 1-2 cebulki
  • 1 łyżka ciemnego octu balsamicznego (di modena)
  • 0.5 szkl czerwonego wytrawnego wina
  • 2-3 łyżeczki miodu
  • oliwa z oliwek,sol,pieprz,chilli,maggi,liść laurowy, ziele angielskie

Sposób przygotowania:

pałka jagnięca a la karkówka z miodem
z podudzia jagnięcego wyciąć kość i w to miejsce wpasować wołowinkę lub cielęcinkę i zaszyć lub obwiązać całość nicią. ponakluwac nożem w kilku miejscach wciskając w tak powstałe kieszonki przekrojone wzdłuż na pól ząbki czosnku i cząstki cebuli. przełożyć mięso do brytfanny lub miski po czym oblać z dwóch stron oliwka,miodem i posypać sola,pieprzem,chilli.wino rozrobić w kubeczku z maggi ,octem winnym,odrobina soli,pieprzu,dorzucić 1 liść laurowy i 3-4 ziarna ziela angielskiego.polać ta bejca mięso,przykryć brytfannę i odstawić na 12-24 godziny w chłodne miejsce.co kilka godzin przekręcać mięso,żeby nasiąkło bejca i się przetrawiło. piec w piekarniku przykryte w temperaturze 180-200 stopni przez około 1,5 godziny (w połowie pieczenia polecam obrócić mięso).fantastyczny smak.