migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Pałki kurczaka na cytrynowym ryżu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Pyszne danie obiadowe z orzeźwiającą nutą cytryny. Zarówno marynata do mięska jak i ryż mają ten fajny posmak cytrynki.

Pałki kurczaka na cytrynowym ryżu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pałki kurczaka na cytrynowym ryżu

 

Sposób przygotowania:

Pałki kurczaka na cytrynowym ryżu
Przygotować marynatę do pałek. Wymieszać olej, sok z cytryny, miód i sos sojowy. Gotową marynatą nasmarować kawałki kurczaka. Następnie mięsko przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć i odstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i piec ok 1 godzinki na funkcji termoobieg. Pod koniec pieczenia można odkryć naczynie aby mięsko lekko się przyrumieniło. Ryż ugotować i osączyć. Rozgrzać patelnię z olejem sezamowym, dodać ryz oraz otarta skórkę z cytryny. Chwilkę razem smażyć mieszając aby smaki się wymieszały. Na talerze wyłożyć ryż a na ryżu ułożyć pałki upieczonego kurczaka. Do tego można jeszcze podać jakieś warzywka - u mnie sałata z suszonymi pomidorkami i cebulką konserwową skropione olejem z pomidorków.
Pałki kurczaka na cytrynowym ryżu
Przygotować marynatę do pałek. Wymieszać olej, sok z cytryny, miód i sos sojowy.
Pałki kurczaka na cytrynowym ryżu
Gotową marynatą nasmarować kawałki kurczaka. Następnie mięsko przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć i odstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
Pałki kurczaka na cytrynowym ryżu
Naaczynie wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i piec ok 1 godzinki na funkcji termoobieg. Pod koniec pieczenia można odkryć naczynie aby mięsko lekko się przyrumieniło.
Pałki kurczaka na cytrynowym ryżu
Rozgrzać patelnię z olejem sezamowym, dodac ryz oraz otarta skórke z cytryny. Chwilkę razem smażyć mieszając aby smaki się wymieszały.