bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Pałki po cygańsku

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne palki w sosie słodko-kwasnym. Przepis z Galerii potraw.

Pałki po cygańsku

Składniki:

Pałki po cygańsku

 

  • pałki z kurczaka 5 szt.
  • masło 1/3 szt.
  • cebula 2 szt.
  • śliwki suszone 10 szt.
  • powidła śliwkowe 1/2 szklanka
  • keczup 1/2 szklanka
  • woda 3/4 szklanka
  • cukier 2 łyżeczki
  • ocet 1łyżeczka
  • sól, pieprz
  • papryka czerwona słodka 1 łyżeczka
  • sos piri piri 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Pałki po cygańsku
Udka posypać solą i papryką w proszku. Obsmażyć na maśle na złoty kolor. W rondlu na łyżce masła zeszklić posiekaną cebulę, dodać śliwki, koncentrat z keczupem, wodę, cukier, ocet i powidła śliwkowe, piri piri. Dodać sos powstały przy smażeniu mięsa. Mieszając dokładnie zagotować. Obsmażone udka ułożyć w żaroodpornym naczyniu i zalać gorącym sosem. Przykryć i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 1 godzinę