iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Pałki w marchewce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Marchewka świetnie się komponuje z udkami oraz majerankiem, danie jest świetne. A powstałym od pieczenia sosem możemy polać ziemniaki.

Pałki w marchewce

Składniki:

Pałki w marchewce

 

  • 1 kg pałek z kurczaka,
  • 1 kg marchewki,
  • 2 cebule średnie,
  • 4 łyżki majeranku,
  • łyżeczka soli,
  • szczypta pieprzu,
  • łyżeczka papryki słodkiej,
  • łyżka masła

 

Sposób przygotowania:

Pałki w marchewce
Pałki posypujemy 3 łyżkami majeranku, papryką, solą oraz pieprzem, odstawiamy do lodówki na godzinę. W tym czasie siekamy cebulę w piórka, marchewki oczyszczamy kroimy w talarki. Cebulę chwilę szklimy na łyżce masła. Następnie studzimy cebulę łączymy z talarkami marchewki i mieszamy z pozostałą łyżką majeranku. Pałki wyjmujemy z lodówki, obsmażamy na złoto na łyżce oleju. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i obsypujemy marchewkami. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 1,5 godziny w temp. 160 stopni. Podajemy z ziemniakami.