Noruas

Noruas

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 549]

Udka i pałki w warzywnym sosie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Eksperymentalne połączenie smaków

Udka i pałki w warzywnym sosie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Udka i pałki w warzywnym sosie

 

 

Sposób przygotowania:

Udka i pałki w warzywnym sosie
Kurczaka dokładnie myjemy i posypujemy przyprawą do kurczaka. Wyciskamy czosnek który następnie rozkładamy równomiernie na kurczaku. Układamy na mięsie masło pokrojone w kostkę. Cebulę, marchew, seler kroimy w kostkę (lub ścieramy na tarce) a następnie układam na kurczaku. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pieczemy pół godziny w naczyniu żaroodpornym w temp. 180 st. Przygotowujemy piree: ziemniaki gotujemy do miękkości wraz marchewką, potem miksujemy w blenderze z dodatkiem łyżki masła. Nakładamy ziemniaki, polewamy je sosem, obok układamy mięso, a dekoracyjnie ananasa i pomidorki.
Udka i pałki w warzywnym sosie
Kurczaka z każdej strony posypujemy przyprawą
Udka i pałki w warzywnym sosie
Czosnek najlepiej jest wycisną a nie kroić
Udka i pałki w warzywnym sosie
Dodajemy pokrojone w kostkę warzywa do mięsa
Udka i pałki w warzywnym sosie
Pieczemy pół godziny w temperaturze 180 st