Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pałki z boczkiem w sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Prosty, ale bardzo smaczny obiad:) Pałki z kurczaka pozbawione skóry, podsmażane z wędzonym boczkiem, a następnie duszone do miękkości, podane z sosem.

Pałki z boczkiem w sosie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pałki z boczkiem w sosie

 

  • 6 pałek z kurczaka
  • 15 dkg wędzonego boczku
  • olej do smażenia
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej ziołowej
  • 2 łyżeczki przyprawy do mięs
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól do smaku
  • 1 cebula
  • 1 kostka mięsna
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania

Sposób przygotowania:

Pałki z boczkiem w sosie
Z pałek usunąć skórę. Boczek pokroić w kostkę, lekko zrumienić na oleju (jak boczek jest tłusty, olej można pominąć). Do boczku dodać mięso, oprószyć je solą, posypać przyprawami i ziołami. Mięso mocno zrumienić. Do mięsa dodać pokrojoną w piórka cebulę, zeszklić ją. Wlać 3 szklanki wody, dodać kostkę mięsną. Dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 35-40 minut. Mąkę dokładnie rozmieszać z 1 szklanką zimnej wody. Zagęścić nią sos. Gdyby sos wyszedł zbyt gęsty, dolać więcej wody. Sos doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.
Pałki z boczkiem w sosie
Umyte i pozbawione skóry pałki z kurczaka.
Pałki z boczkiem w sosie
Mięso dodane do podsmażonego boczku posypane przyprawami.
Pałki z boczkiem w sosie
Pokrojona w piórka cebula dodana do zrumienionego mięsa.
Pałki z boczkiem w sosie
Woda i kostka mięsna dodane do pałek z boczkiem i cebulą.