Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pałki z kurczaka w pikantnym sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pałki z kurczaka smażone bez skóry w pikantnym sosie.

Pałki z kurczaka w pikantnym sosie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pałki z kurczaka w pikantnym sosie

 

  • 8 małych pałek z kurczaka
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka po staropolsku
  • 1 łyżka przyprawy do mięs
  • 1 łyżka papryki słodkiej mielonej
  • 1 papryczka chili
  • sól do smaku
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Pałki z kurczaka w pikantnym sosie
Z mięsa usunąć skórę. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Cebulę i czosnek lekko zrumienić na oleju. Papryczkę pokroić w bardzo małą kostkę (bez pestek). Dodać ją razem z przyprawami do cebuli. Dokładnie wymieszać, dołożyć mięso i lekko posolić. Smażyć razem ok. 2 minuty cały czas mieszając. Wlać 2 szklanki wody. Dusić pod przykryciem na średnim ogniu do miękkości. Mąkę rozmieszać z pół szklanki zimnej wody, zagęścić nią sos. Gdyby sos wyszedł zbyt gęsty, dolać więcej wody. W razie potrzeby sos doprawić do smaku solą.
Pałki z kurczaka w pikantnym sosie
Oczyszczone pałki z kurczaka z usuniętą skórką.
Pałki z kurczaka w pikantnym sosie
Pokrojona cebula i posiekany czosnek zrumienione na oleju.
Pałki z kurczaka w pikantnym sosie
Drobno pokrojona papryczka i przyprawy dodane do cebuli.
Pałki z kurczaka w pikantnym sosie
Lekko podsmażone z przyprawami i cebulą mięso zalane wodą.