Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Pałki z kurczaka w soku pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Jest to danie kuchni tureckiej. Pałki kurczaka połączone z pysznym pomidorowym sosem, wzbogacone ziołami oraz oliwkami i fasolą

Pałki z kurczaka w soku pomidorowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pałki z kurczaka w soku pomidorowym

 

  • pałki kurczaka 6 sztuk (około 750g),
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 szklanka soku pomidorowego,
  • 100 ml wody,
  • pomidory krojone w puszce 400 g,
  • 2 łyżeczki bazylii,
  • 2 łyżeczki oregano,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczki chili,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 20 oliwek,
  • 3/4 puszki fasoli,

Sposób przygotowania:

Pałki z kurczaka w soku pomidorowym
Pałki z kurczaka obieramy ze skóry i podsmażamy na oleju z każdej strony na rumiano. Przekładamy je do większego garnka. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa szklimy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek i przekładamy do kurczaka. Mięso zalewamy sokiem pomidorowym i wodą, dodajemy pomidory, dodajemy przyprawy i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu około 20-25 minut. 5 minut przed końcem dodajemy pokrojone w plasterki oliwki oraz odsączoną z zalewy białą fasolę (Możemy użyć również gotowanej fasoli-nie musi być konserwowa). Doprawiamy ewentualnie do smaku. Od razu podajemy. Życzę smacznego :)
Pałki z kurczaka w soku pomidorowym
Pałki z kurczaka obieramy ze skóry i podsmażamy na oleju z każdej strony na rumiano.
Pałki z kurczaka w soku pomidorowym
Mięso zalewamy sokiem pomidorowym i wodą, dodajemy pomidory, dodajemy przyprawy i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu
Pałki z kurczaka w soku pomidorowym
5 minut przed końcem dodajemy pokrojone w plasterki oliwki oraz odsączoną z zalewy białą fasolę