dido.mun

dido.mun

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 130]

Paluchy do barszczu z serem żółtym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Do schrupania z barszczem bądź same;)

Paluchy do barszczu z serem żółtym

Składniki:

Paluchy do barszczu z serem żółtym

 

Sposób przygotowania:

Paluchy do barszczu z serem żółtym
Z mąki, margaryny, proszku do pieczenia i soli zarobić ciasto. Dodawać żółtka, utarty ser żółty oraz śmietanę (ile ciasto zabierze ). Wyrabiać, aby ciasto było elastyczne, jak na pierogi. Zostawić w lodówce. Na drugi dzień rozwałkować na stolnicy na grubość ok 0,7 cm i wykrawać radełkiem paluszki (dowolnej długości). Można je zrobić proste bądź lekko skręcać. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 170 stopni i piec na złoty kolor. Ciasto jest cieniutkie, więc ok 10-15 minut. Idealnie pasują do barszczu, ale również jako przekąska.

Tagi:

sery ser