iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

SUPERPRZEPIS

Paluchy drożdżowo-kruche

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Każdy je polubi ,bez jajek i z minimum cukru :)

Paluchy drożdżowo-kruche

Składniki:

Paluchy drożdżowo-kruche

 

 

Sposób przygotowania:

Paluchy drożdżowo-kruche
Do miseczki dajemy 1/2 kostki drożdży ok 2 łyżki cukru,i 2 łyzki mąki 1 łyżkę mleka mieszamy i odstawiamy ,żeby drożdże troszkę popracowały.Wystarczy ok 15 min Na stolnicę wsypujemy 1/2 kg mąki i kroimy 1 margarynę ,siekamy jak przy cieście kruchym . Dodajemy rozczyn drożdży ,mieszamy lekko i dodajemy maślankę .Tyle żeby wyrobić ciasto. Można tez użyć zsiadłe mleko Ciasto dobrze wyrabiamy . Formujemy kulę wkładamy do woreczka i do lodówki na ok 2 -3 godziny. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i tniemy na paseczki paluszki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia . Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni . Pieczemy ok 5-8 min ,gdy będą złote wyciągamy i pudrujemy. Z tego przepisu wyjdzie ok 7 blaszek paluszków .