Sposób przygotowania:
Paluchy drożdżowo-kruche
Do miseczki dajemy 1/2 kostki drożdży ok 2 łyżki cukru,i 2 łyzki mąki 1 łyżkę mleka mieszamy i odstawiamy ,żeby drożdże troszkę popracowały.Wystarczy ok 15 min Na stolnicę wsypujemy 1/2 kg mąki i kroimy 1 margarynę ,siekamy jak przy cieście kruchym . Dodajemy rozczyn drożdży ,mieszamy lekko i dodajemy maślankę .Tyle żeby wyrobić ciasto. Można tez użyć zsiadłe mleko Ciasto dobrze wyrabiamy . Formujemy kulę wkładamy do woreczka i do lodówki na ok 2 -3 godziny. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i tniemy na paseczki paluszki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia . Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni . Pieczemy ok 5-8 min ,gdy będą złote wyciągamy i pudrujemy. Z tego przepisu wyjdzie ok 7 blaszek paluszków .
iwa643