Sposób przygotowania:
Paluchy z białym serem
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu przepuszczamy przez praskę . Zimne ziemniaki dzielimy na 4 cześć . W miejsce jednej części ziemniaków dajemy mąkę ziemniaczaną . Wbijamy jajko, solimy do smaku. wyrabiamy ciasto.
Twaróg dusimy widelcem solimy do smaku. Bierzemy kawałek ciasta nakładamy twaróg i kulamy w rękach aż powstanie wałeczek. Gotowe wałeczki wrzucamy na wrzątek. Jak wypłyną wybieramy je łyżką cedzakową. Podajemy z masełkiem i tartą bułką.
Twaróg dusimy widelcem solimy do smaku. Bierzemy kawałek ciasta nakładamy twaróg i kulamy w rękach aż powstanie wałeczek. Gotowe wałeczki wrzucamy na wrzątek. Jak wypłyną wybieramy je łyżką cedzakową. Podajemy z masełkiem i tartą bułką.