kober

kober

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 325]

Kluski francuskie z białym serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Kluski francuskie z białym serem można podawać z owocami jagodowymi, z cukrem i śmietaną.

Kluski francuskie z białym serem

Składniki:

Kluski francuskie z białym serem

 

 

Sposób przygotowania:

Kluski francuskie z białym serem
Jaja rozbić, oddzielić żółtka, utrzeć. Białka ubić na sztywną pianę, wyłożyć na utarte żółtka i przesypując mąką, lekko wymieszać trzepaczką prętową, aby nie rozgnieść piany, która spulchnia ciasto. Formować kluski łyżką metalową i wkładać do wrzącej wody z solą. Gotować pod przykryciem na małym ogniu. Gdy kluski wypłyną na powierzchnię, wyjmować cedzakową łyżką na ogrzany półmisek, posypać tartym serem i cukrem pudrem. Można także podawać z owocami jagodowymi, z cukrem i śmietaną.