Agusia89

Agusia89

Kucharz
[Przepisów: 8]

Paluchy 'ala' łódki z farszem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Paluchy z ciasta drożdżowego inaczej łódeczki z farszem z piersi kurczaka smakują jak małe 'pizzerinki'

Paluchy 'ala' łódki z farszem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Paluchy 'ala' łódki z farszem

 

Sposób przygotowania:

Paluchy 'ala' łódki z farszem
Ciasto: wszystkie składniki ze sobą mieszamy tak aby powstała jednolita masa, która odchodzi od ręki. Gotowe ciasto zostawiamy do wyrośnięcia, przykryte lnianą ściereczką. Farsz: wszystkie składniki kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na złoty kolor. Dodajemy 5 łyżek ketchupu i przyprawy - oregano, zioła prowansalski.Wyrośnięte ciasto wykładamy na stół albo stolnice i wałkujemy na cienkie ciasto. Następnie trzeba wykroić prostokąty i na środku każdego z nich wyłożyć farsz. Formujemy 'ala' łódeczki tak aby pośrodku zostawić część nie sklejoną.Nasze paluchy pieczemy w piekarniku w temp. 180*C na 15-20 min. Przed wyciągnięciem kładziemy plaster sera żółtego na każdą łódeczkę, tak aby się roztopił.
Paluchy 'ala' łódki z farszem
Ja na samym początku pokroiłam i podsmażyłam razem pieczarki, cebulę i paprykę
Paluchy 'ala' łódki z farszem
Następnie podsmażam kurczaka pokrojonego w kostkę
Paluchy 'ala' łódki z farszem
Wszystko razem mieszam i chwilkę smażę. Dodaje wszystkie przyprawy i ketchup
Paluchy 'ala' łódki z farszem
Na ciasto kładziemy farsz i sklejamy w łódkę