Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Paluchy z serem na zaczynie tang zhong

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Przepyszne paluchy posypane serem. Ciasto jest mięciutkie i puszyste dzięki zaczynowi tang zhong. Córka domaga się już powtórki.

Paluchy z serem na zaczynie tang zhong

Składniki:

Paluchy z serem na zaczynie tang zhong

Zaczyn tang zhong

Ciasto właściwe:

 

Sposób przygotowania:

Paluchy z serem na zaczynie tang zhong

ETAP 1:

Paluchy z serem na zaczynie tang zhong
Zaczyn tang zhong: do rondelka wlać wodę i dodać mąkę, wymieszać rózgą.

Zaczyn tang zhong: do rondelka wlać wodę i dodać mąkę, wymieszać rózgą. Postawić na ogniu. Co chwilę mieszając, podgrzewać, aż zgęstnieje. Zestawić z ognia. Dolać zimne mleko, wymieszać. Dodać cukier i drożdże i mieszać aż się rozpuszczą.

ETAP 2:

Paluchy z serem na zaczynie tang zhong
Do misy robota wsypać mąkę i sól. Dodać jajko, olej i zaczyn.

Do misy robota wsypać mąkę i sól. Dodać jajko, olej i zaczyn. Zagnieść jednolite ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.

ETAP 3:

Paluchy z serem na zaczynie tang zhong
Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę. Podzielić na 6-7 kawałków.

Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę. Podzielić na 6-7 kawałków.

ETAP 4:

Paluchy z serem na zaczynie tang zhong
Z każdego nich utoczyć wałeczek, ułożyć na macie (lub na blaszce do bagietek)

Z każdego nich utoczyć wałeczek, ułożyć na macie (lub na blaszce do bagietek). Odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut.
Następnie posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać tartym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut. Dobrze smakują i na ciepło i na zimno.