mela25

mela25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 454]

Paluszki ziemniaczane ziołowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszne kluski do dań np : mięsnych

Paluszki ziemniaczane ziołowe

Składniki:

Paluszki ziemniaczane ziołowe

 

Sposób przygotowania:

Paluszki ziemniaczane ziołowe
Ugotowane i wystudzone ziemniaki , zgniatamy przez praskę . Do gotowej masy dodajemy żółtko i jajko , mąkę zioła prowansalskie doprawiamy do smaku solą i około 2 łyżek bułki tartej . Zagniatamy ciasto , musi być gładkie jak na kluski śląskie . Urywamy po kawałku i formujemy wałeczki kroimy na paseczki długości około 5 centymetrów . Przygotowane paseczki gotujemy w osolonej wodzie aż wypłyną na wierzch . Wyjmujemy przelewamy wodą i podajemy do dań z mięsa lub same z podsmażoną cebulką.