Sposób przygotowania:
Pampuchy z dżemem
Drożdże rozpuszczamy w mleku. Mleko powinno mieć letnią temperaturę. Dodajemy olej. Mieszamy. Taką mieszaninę dodajemy do przesianej mąki. Następnie wbijamy jajka, wsypujemy sól i cukier. Starannie wyrabiamy ciasto. Dobrze wyrobione prawie nie lepi się do rąk. Powinno mieć dość luźną konsystencję, mniej zwartą niż np. ciasto na pizzę. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Z ciasta formujemy kuleczki, wielkości mandarynki. Nadziewamy każdą odrobiną dżemu. Ukłądamy je na blacie podsypanym mąką i ponownie czekamy , aby troszkę podrosły. Jeżeli nie posiadamy sprzętu do gotowania na parze,przygotowujemy zwykły , dośc duży garnek .Nalewamy do niego,do około połowy wysokości, wody. Nakrywamy go gazą, którą dookoła przymocowujemy jakimś sznurkiem, aby gaza się dobrze trzymała. Wodę w garnku zagotowujemy. Na gazie układamy kluski, w sporych odstępach od siebie,bo sporo urosną, przykrywamy je np.miską i gotujemy tak około 10-15 minut. Maseło roztapiamy i polewamy nim gotowe pampuchy. Ja posypuję je dodatkowo gruboziarnistym cukrem
Smakowita88
Jak włożyć nadzienie do kuleczki wielkości mandarynki.
Czy można w trakcie robienie ciasta dodać np. 1 torebeczkę cukru waniliowego albo 3-4 łyżki cukru? chodzi mi o to żeby samo ciasto było słodkie.
Czy może być dżem własnej roboty o smaku morelowym?
Smakowita88
Elficzna
Smakowita88