Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Pan de horiadaki - grecki chleb na zakwasie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Mięciutki i wilgotny chleb pszenny na zakwasie. Użyłam zakwasu żytniego, ale można także użyć pszennego.

Pan de horiadaki - grecki chleb na zakwasie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pan de horiadaki - grecki chleb na zakwasie

 

  • Zaczyn:
  • 1 łyżka zakwasu żytniego
  • 75 g mąki żytniej typ 720
  • 75 g wody
  • Ciasto właściwe:
  • 300 g wody
  • 440 g mąki pszennej typ 650
  • 10 g soli
  • 15 g cukru
  • 1 łyżka oliwy

 

Sposób przygotowania:

Pan de horiadaki - grecki chleb na zakwasie
Wieczorem nastawić zaczyn: zakwas zmieszać z wodą, dodać mąkę i wymieszać. Odstawić na około 12 godzin. Po tym czasie dodać wodę i rozmieszać. Dodać cukier, sól i olej, ponownie zamieszać. Wsypać mąkę i zagnieść luźne ale gładkie ciasto. Odstawić na 3 godziny do wyrośnięcia. W międzyczasie złożyć ciasto 2-3 razy. Następnie ciasto zagnieść, przełożyć do formy (średnica 21 cm – można mniejszą, chleb będzie wyższy) wyścielonej papierem. Odstawić na 4 godziny do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i piec około 40 minut. Wystudzić na kratce. 
Pan de horiadaki - grecki chleb na zakwasie
Wieczorem nastawić zaczyn: zakwas zmieszać z wodą, dodać mąkę i wymieszać. Odstawić na około 12 godzin. Po tym czasie dodać wodę i rozmieszać
Pan de horiadaki - grecki chleb na zakwasie
Dodać cukier, sól i olej, ponownie zamieszać.
Pan de horiadaki - grecki chleb na zakwasie
Wsypać mąkę i zagnieść luźne ale gładkie ciasto. Odstawić na 3 godziny do wyrośnięcia. W międzyczasie złożyć ciasto 2-3 razy.
Pan de horiadaki - grecki chleb na zakwasie
Następnie ciasto zagnieść, przełożyć do formy (średnica 21 cm – można mniejszą, chleb będzie wyższy) wyścielonej papierem. Odstawić na 4 godziny do wyrośnięcia.