zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2421]

Panga cebulowo czosnkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

panga z czosnkowo cebulową nutką

Panga cebulowo czosnkowa

Składniki:

Panga cebulowo czosnkowa

 

  • 500 g pangi ( po rozmrożeniu )
  • 1 łyżka marynaty do ryb w proszku
  • 2 duże cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 szk wody
  • sól do smaku
  • pieprz kolorowy do smaku
  • 3 szczypty pieprzu cayenne
  • mąka do obtaczania
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Panga cebulowo czosnkowa
Rozmrożoną pangę umyć i osuszyć.
Pokroić na kawałki i każdy posypać marynatą, solą i pieprzem.
Odstawić na 30 minut.
W tym czasie obrać cebulę, pokroić w piórka i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.
Czosnek obrać i posiekać.
Koncentrat wymieszać z wodą i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Po upływie 30 minut każdy kawałek obtoczyć w mące i podsmażyć na oleju ( ale nie usmażyć ).
W rondelku ułożyć 1/2 cebuli na nią ułożyć 1/2 ryby, następnie posypać 1/2 czosnku.
Znowu położyć cebulę, rybę i czosnek.
To wszystko polać koncentratem wymieszanym z wodą.
Rondelek przykryć pokrywką i dusić rybę na małym ogniu około 15 minut.
Rybę podawać na zimno.