Panga duszona w oliwie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Na rozgrzaną patelnię wlać 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Ułożyć

Panga duszona w oliwie

Składniki:

Panga duszona w oliwie

 

  • filety z pangi
  • oliwa z oliwek
  • czosnek
  • sól
  • peperoncino
  • pietruszka lub kolenrda

Sposób przygotowania:

Panga duszona w oliwie
Na rozgrzaną patelnię wlać 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Ułożyć filety pangi, lekko posypać solą, po ok. 5 min przewrócić, posypać solą, kilkoma okruszkami peperoncino (ostatecznie pieprzem), posiekanym ząbkiem lub dwoma czosnku, pietruszką lub kolendrą. Nie mieszać tych przypraw, w ogóle lepiej nie zarzucać tej ryby zbyt dużą ilością przypraw, bo traci swój świetny smak. Przykryć patelnię i dusić jeszcze 5-10 min. Ryba puszcza sok, jeśli wyparuje, dodać troszkę wody. Można podawać na gorąco lub na zimno, wtedy tworzy się pyszna galaretka.